Подръжка и почистване


Почистване и поддръжка 



За един истински любител на Пандора подръжката и почистването на  бижутата са също толкова важни , колкото подредбата на красиви дизайни.Тъй като за България няма преведени инструкции за съхраняването се опитах да  събера информация  и да я систематизирам в този пост . Информацията е фокусирана върху подръжката и почистване в домашни условия . Дамите винаги могат да се възползват и от услугите на бижутер , който професионално да почистии техните бижута . И така без много  бавене ето ги и препоръките .

Първият съвет , който получаваме за запазване бляскъвия вид на бижутата  , е  те да са последното нещо , което слагаме сутрин и първото нещо , което сваляме вечер . Идеята на този съвет е да предпази бижутата от допир с всякакви парфюми , кремове за лице / тяло , грим ,сапуни , косметика за почистване на грим  и т.н . Това са все неща , който използваме в ежедневието си и който без да се замислим влият върху бижутата и ги карат да потъмняват . Водата и  потта също допринасят за потъмняването на бижутата , за това е препорачително  да се избягва носенето  им по време на спортни занимания.  

Друга препоръка , която получаваме , е да съхраняваме гривните , колиетата и обиците си  в специални торбички , който предпазват от влага . В този линк  може да видите  такава торбичка от сетовете за почистване и поддръжка , който бранда предлага в магазините си.




За различните видове метал е подходящ различен плат и за  улеснение на потребителите бранда е направил торбичките в различни цветеве . Черните са за  сребърни бижута , а белите за подходящи за бижутата изработени от Pandora Rose и Shine.





 Ако нямате  тoзи  сет и не искате да инвестирате в такъв ,може да ги замените с най- обикновени прозрачни торбички с цип от книжарницата .


Друго важна препоръка е  използването на  “ отварачката” за отваряне на гривната и клипсовете . По този начин се избягва грубия натиск и повреждане на механизма .  “Отварачки”  в България се предлага само като част от сета за почистване и е в сърцевидна форма  . Може да бъде оприличена и на ключодържател.  Цената му е 10 паунда или малко повече от 23 лева. И тук може да се измисли по- бюджетно решение , а именно да се използва стара  телефонна карта или перце за китара .



След като обсъдихме основните въпроси по поддръжката нека преминем на самото почистване . 

***Почистването на сребърните бижута ***

Необходимите продукти са купичка , четка за зъби ( с най- мек косъм) , бебешки сапун , кърпа , полираща къпричка.
В хладка вода поставяме  сапун . Използвайки  четка за зъби изтъркваме всяко бижу внимателно и след това го сплакваме в друга купичка ,пълна с хладка вода . След като сме почистили със сапунената вода , оставяме бижутата да съхнат върху кърпа .В случай , че бижутата са по- мръсни и  не се почистят само с изчеткването , може да ги накиснете в хладката вода със сапун за 10-15 минути и тогава да ги изчеткате отново.
 Последната стъпка , когато бижутата вече са сухи е да ги полираме с полирашата кърпичка .Такива кърпички се предоставяха от бранда при покупка на гривна , а в момента се купуват отделно . Предлаганата отделно нова полираща кърпичка е  подобрен вариант и е изработена от два материална - единия подходящ за бижута само от сребро , а другия -за бижутата от Rose Gold и Shine .



*** Почистване на Pandora Rose и Shine ***
За почистването на тези бижута основна роля играе полиращата кърпичка . Тя се потапя в хладката  сaпунена вода  и  с нея внимантелно се изтъркват бижутата и потъмнeлите по тях места . След което се почиства с хладка вода и се подсушават с мека кърпа . Ако бижутата са много замърсени  , може да се накиснат за 5-10 минути в хладката сапунена вода . Последната стъпка отново е полиращата кърпичка .Използванто на всякакви препарати за почистване на сребро в домашни условия върху бижутата с такова покритие  е забранено. Почистването им  с ултра звук е препоръчително да се извършва само от професионалисти .

По същия начин се почистват и бижутата , който имат перли върху тях .


*** Почистване на кожени гривни***
Хубаво е гривната да се забърсва със суха кърпа след всяко носене . В случай на поява на петно , то трябва да се третира веднага . Премахването става с помоща на бебешки сапун . Разтваряте сапуна в хладка вода и го разпенвате добре . С помоща на памучна кърпа взимате само от балончета и търкате нежно мятото на петното . След като приключите с почистването , избърсвате гривната със суха кърпа и оставяте да  изсъхне  . 


***Почистване на Мурано талисманите ***

Мурано талисманите  също не следва да се  накисват във вода . Те могат да бъдат почиствани с полираща кърпичка намокрена с хладка вода и малко течен сапун.. След като се изтърка талисмана се изплаква с хладка вода и се оставя да съхне върху кърпа.

***Почистване на матирани талисмани ***

Този тип талисмани изискват по-често почистване , защото тяхната повърхност не е гладка и по-лесно събира мръсотия  . За тяхното почистване се ползва отново хладка вода с разтворен бебешки сапун . Но за разлика от другите бижута , тези трябва да престоят до 15 минути накиснати във водата и тогава да бъдат изтъркани с мека четка . В случай , че притежавате новия кит за почистване с почистващия препарат , времето за накисване и в него е същото .



***Нов сет за почистване с почистващ препарат ***

 Този сет освен полираща къпричка съдържа универсален препарат , който е подходящ за почистване на всички бижута . В сета са включени инструкции за почистване , мека четка , препарат за почистване и полираща къпричка. 




 #charmaholic #charmaholicbg #pandora #pandorabg #pandorabulgaria #pandoraholic #pandoraholicbg #pandoracollection #pandoraoftheday #theartofpandora #pandorabracelet #pandoralook #pandoradesign #mypandora #pandoramoments #pandoracharm #pandorastory #pandoraaddict #pandora2022 #pandorastack #pandorabangle #pandoracrazy  #pandorawinter #thevoiceofpandora  #pandorastyle #pandorauk @theofficialpandora


Comments